Duyurular

Sayın üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.



Hafta sonu gezi düzenlenecektir tüm üyelerimizi bekliyoruz.


Mehmet Demir vefat etmiştir ailesine sabır yakınlarına başsağlığı dileriz.


Önümüzdeki hafta Ahmet oğlu Mert Yılmaz evlenecektir tüm hemşerilerimizi düğüne bekleriz.


Sivas Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 35,1065   35,1697
EURO 36,5473   36,6132
Özlü Sözler
Derya büyüktür herkes kabı kadar alır
Son Ziyaretçi Yorumları
Akın Sezer
Saygı değer dernek yöneticileri ve hemşerilerim yaklaşan yeni yılınızı kutlar, yeni yıl Kırşehirin kaderini kırarak göç veren bir il değil kendi kendine yeten, eğitimde geleceğine güvenle bakan bir il statüsünde görmek dileğiyle tüm Kırşehirlilerin yeni yıllarını kutlar saygılar sunarım

Ersoy Gezer
Sayın başkanım ve değerli üyeler çalışmalarınızda başarılar dilerim bir kırşehirli sanatçınız olarak yanınızda oldugumu belirtir tüm kırşehirli hemşerilerime sevgi ve saygılar sunarım

Gürsel Tekin
Siteniz çok güzel olmuş emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Reklam
SÜREKLI BOĞAZ AĞRISI VE YUTKUNURKEN TAKILMA HISSI VAR. FARENJIT OLABILIR MI?

Farenjit, orofarenks olarak adlandırdığımız boğaz bölgesinin iltihabıdır. Bu hastalıktaki en belirgin şikayet; boğaz ağrısı, yutkunma sırasında oluşan bir takılma ve acıma hissi ile bazı hastalarda boğazda yanma şeklinde kendini gösterir.
 
Erişkinlerde farenjitin en sık sebebi % 30-60 oranında soğuk algınlığı semptomları ile başlayan viral enfeksiyonlardır. Bakteriler de farenjit etyolojisinde rol oynarlar. A grubu beta hemolitik streptokoklar (halk arasında beta mikrobu) da en önemli bakteriyel sebeplerdendir. Sigara kullanımı, acılı gıdaların sık tüketimi, çok soğuk ve çok sıcak gıdalar, tozlu ortamlar, tiner-yağlı boya gibi kokulu ve tahriş edici maddelere maruz kalmak, aşırı ve yüksek sesle konuşma-bağırma gibi faktörler de farenjite sebep olan ve altta yatan faktörlerdir.
 
Burunda kemik eğriliği olan hastalarda farenjit sıklıkla görülebilmektedir. Çünkü bu hastalar burundan rahat nefes alamadıkları için ağızdan nefes almakta bu da boğazda kurumaya ve mikro organizmaların buraya gelerek enfeksiyon oluşturmalarına sebep olmaktadır. Öte yandan, genizden iltihabi akıntısı olan sinüzitli hastalarda da farenjit önemli ve geçmeyen bir sorundur. Bu hastalarda da iltihabi geniz akıntısı mikroorganizmaları barındırmakta ve asidik özelliğiyle de geniz ve boğaz bölgesinde tahrişe ve enfeksiyona yol açmaktadır. Bu durum uzun süreli tedavi edilmeyen olgularda da hastalığın kronikleşmesine sebep olur. Bu sebeple, burunda kemik eğriliği olan hastalar ve geniz akıntısı olan hastalar tedavi için bir kulak burun boğaz hekimine başvurmalıdırlar.
 
Farenjit, akut veya kronik olarak karşımıza çıkmaktadır. Akut farenjitte hastada boğazda yanma, hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık ön plandayken, kronik farenjitte ise ateş yoktur. Boğaz ağrısı ve takılma hissi ön plandadır. Kronik farenjitli hastalarda sigara kullanma, boğazın aşırı öksürük veya konuşma ile tahrişi, ya da soğuk havanın uzun süreli solunması, önemli rol oynamaktadır. Kronik farenjit uzun süreli olarak hastayı rahatsız eder.Tedavi için: akut farenjitli hastalarda antibiyotik kullanılmalıdır, kronik vakalarda ise antiinfilamatuar ilaçlar, lokal gargara ve spreyler kullanılabilir. Boğaza tahrişten kaçınılması ve ağız hijyeninin düzeltilmesi gereklidir. Gıdalar ılık tüketilmeli, özellikle çok soğuk ve çok sıcak gıdalardan kaçınılmalıdır. Sigara içilmemelidir. Burunda kemik eğriliği olan hastalarda ameliyatla bu eğriliğin düzeltilerek hastanın fizyolojik yollardan nefes alması sağlanmalı, sinüzit olgularında da gerek ilaçla, gerekli olgularda da cerrahi olarak endoskopik sinüs cerrahisi ile sinüzit tedavi edilmelidir.


YASEMİN GÜLER

Okunma Sayısı: 72



18.118.28.160








YAZARIN DİĞER YAZILARI

Zara Ekinli Spor Kulübü

© Copyright 2024  V4.5 Tüm Hakları Saklıdır.

Hazır Dernek Sitesi



Top